נספח 3 לפרק ג' - ניסויי המים של Masaru Emoto

מהות המציאות, כוחה של התודעה האנושית והפוטנציאל של אנשים להשפיע על סביבתם באמצעות מחשבה והתכוונות. - החוקר היפני ד”ר מָסָארוֹ אִמוֹטוֹ ערך סדרה של ניסויים מסקרנים שכבשו את דמיונם של רבים. עבודתו התמקדה במבנה המולקולרי של מים וכיצד הם עשויים להגיב לגירויים שאינם פיזיים. הניסויים של אימוטו כללו, בין השאר, הדבקת מילים על בקבוקי מים מזוקקים לאורך הלילה. התמונות שהתקבלו הראו מבנים גבישיים ברורים שנוצרו בתגובה למילים או כוונות שונות. מים שנחשפו למילים או כוונות חיוביות (כמו "אהבה" או "תודה") יצרו גבישים יפים וסימטריים. לעומת זאת, גירויים שליליים הביאו למבנים מעוותים או מקוטעים.

נספח 3 לפרק ג' - ניסויי המים של Masaru Emoto

ניסויי המים של:  Masaru Emoto - מהות המציאות, כוחה של התודעה האנושית והפוטנציאל של אנשים להשפיע על סביבתם באמצעות מחשבה והתכוונות.

החוקר היפני ד”ר מָסָארוֹ אִמוֹטוֹ ערך סדרה של ניסויים מסקרנים שכבשו את דמיונם של רבים. עבודתו התמקדה במבנה המולקולרי של מים וכיצד הם עשויים להגיב לגירויים שאינם פיזיים. הניסויים של אימוטו כללו, בין השאר, הדבקת מילים על בקבוקי מים מזוקקים לאורך הלילה. התמונות שהתקבלו הראו מבנים גבישיים ברורים שנוצרו בתגובה למילים או כוונות שונות. מים שנחשפו למילים או כוונות חיוביות (כמו "אהבה" או "תודה") יצרו גבישים יפים וסימטריים. לעומת זאת, גירויים שליליים הביאו למבנים מעוותים או מקוטעים.

הניסויים של  מָסָארוֹ אִמוֹטוֹ כללו:

  • צילום גבישי מים באמצעות 'מיקרוסקופיית שדה אפל'.
  • חשיפת מים לגירויים נפשיים שונים, כולל מילים, מחשבות ומוזיקה.
  • השוואה בין המבנים הגבישיים לפני ואחרי החשיפה.

על פי הניסויים שערך מסארו אמוטו נראה שהמבנה המולקולרי של המים משתנה בתגובה לגירויים מנטליים. כאשר המים נחשפו לגירויים מנטליים שונים, המבנה הגבישי של טיפות המים שצולמו תחת 'מיקרוסקופיית שדה אפל' הראה הבדלים ניכרים.

התוצאות היו מדהימות מבחינה ויזואלית. מים שנחשפו למילים או כוונות חיוביות יצרו גבישים יפים וסימטריים, בעוד מים שנחשפו לגירויים שליליים יצרו מבנים מעוותים ומפוצלים. הניסויים הראו שאפילו גירויים לא מילוליים, כמו ברכות ותפילות מנזיר זן בודהיסטי, יכולים לשנות את מבנה המים. חז"ל ביהדות, קבעו לנו תפילות ממוקדות לפני אכילה ושתיה (לפני האכילה ומייד לאחריה). למים או לכל נוזל נקבעה ברכת: "שהכל נהיה בדברו". צאו וחישבו מה ברכה זו עושה לנוזל או למאכל וכיצד זה משפיע עלינו כבני אדם: בריאותית ותודעתית...

כיצד הניסוי מאתגר את הבנת המציאות שלנו?

הרעיון של מים המגיבים לגירויים מנטליים, כפי שהוצג בניסויים של מסארו אמוטו מאתגר את הבנתנו את המציאות בכמה דרכים משמעותיות:

1.  האינטראקציה בין המוח לחומר עבודתו של אמוטו מציעה שלגירויים לא-פיזיים כמו מחשבות, מילים וכוונות יכולה להיות השפעה ניתנת למדידה על חומר פיזי. זה מאתגר את ההשקפה המטריאליסטית המסורתית לפיה התודעה והמציאות הפיזית נפרדות.

2.  התודעה ככוח יצירתי  הניסויים מרמזים שהתודעה האנושית עשויה למלא תפקיד פעיל יותר בעיצוב המציאות ממה שחשבו בעבר. זה מתיישב עם פרשנויות של פיזיקת הקוונטים המציעות את התודעה כבסיסית בקריסת האפשרויות לחוויות קונקרטיות.

3.  קשר הדדי בין העולם הפיזי לתודעה - אם מים יכולים להגיב לגירויים נפשיים, זה מרמז על קשר הדדי עמוק יותר בין התודעה לעולם הפיזי. זה מאתגר את הרעיון של מציאות אובייקטיבית ועצמאית הקיימת בנפרד מהצופים.

4.  השלכות על בריאות האדם בהתחשב בכך שגוף האדם מורכב מכ-70% מים, מנקודת מבט פיזית, אדם הוא מים. ממצאים אלו מעלים שאלות לגבי האופן שבו המחשבות והרגשות שלנו עשויים להשפיע על הרווחה הפיזית שלנו.

השלכות הניסוי

בעוד הקהילה המדעית מתלבטת במתודולוגיה ובשעתוק של עבודתו של אמוטו, הניסויים שלו מעלים שאלות מסקרנות לגבי טבעה של התודעה והשפעתה הפוטנציאלית על החומר הפיזי:

  • חיבור גוף-נפש – הרעיון שמחשבות יכולות להשפיע על המציאות הפיזית משתרע מעבר לגבישי מים. כמה חוקרים ומתרגלים רוחניים טוענים שהמחשבות שלנו יכולות להשפיע באופן משמעותי על הגוף שלנו.
  • יצירת אמונה ומציאות בספר: "פשוט להאמין" מאת משה רט, הוא כותב שאמונה "היא תחושת שכנוע." כלומר, "אם אני מאמין במשהו, פירוש הדבר הוא שאני משוכנע שהוא נכון.". נקודת מבט אחת בניסוי מצביעה על כך שלעתים קרובות אנשים לא מצליחים להשפיע על המציאות באופן עקבי כי הם מפקפקים ביכולתם לעשות זאת. הספק העצמי הזה יוצר מעגל של כוונה ומחיקה, וכתוצאה מכך השפעה מינימלית לאורך זמן.
  • פיזיקה קוונטית ותודעה תחום הפיזיקה הקוונטית מציע מסגרת שיש המפרשים כתומכת ברעיון של מציאות שנוצרה בתודעה.
  • אפקט הצופה ע"פ מכניקת הקוונטים, פעולת התצפית יכולה להשפיע על התנהגותם של חלקיקים. כמה פילוסופים ומדענים מרחיבים את המושג הזה כדי להציע שהתודעה (מחשבתו של החוקר) ממלאת תפקיד בסיסי בעיצוב המציאות.
  • האפשרויות השונות מול המציאות הקונקרטית תפיסה זו מציעה שהמציאות אינה ישות קבועה וקונקרטית אלא שדה של אפשרויות. התודעה שלנו, באמצעות התבוננות והתכוונות, עשויה למוטט את האפשרויות הללו לחוויות ספציפיות.
  • אתגרים לחשיבה קונבנציונלית התפיסה שאנו יוצרים את המציאות שלנו מאתגרת את השקפות החומריות המסורתיות על היקום. הרעיון הזה מציע תפקיד פעיל יותר לתודעה במרקם הקיום.
  • הכח של חשיבה חיובית  – תומכים בניסוי טוענים שנדרשת הערכה מחדש של רעיון החשיבה החיובית. למרות שנראה שהניסויים תומכים בכוחה של חשיבה חיובית, הם גם מאתגרים פרשנויות פשטניות. כפי שמציין אחד הדוברים, שינוי אמיתי עשוי לדרוש שינוי מהותי יותר באמונות לגבי המציאות ולא חיוביות שטחית.

רעיונות אלו מאתגרים אותנו לשקול מחדש את מהות המציאות, את כוחה של התודעה האנושית ואת הפוטנציאל של אנשים להשפיע על סביבתם באמצעות מחשבה והתכוונות. למרות שנויים במחלוקת, הם פותחים אפיקים חדשים לחקור את היחסים בין נפש וחומר.

לסיכום

הרעיונות המוצגים כאן, החל מניסויי המים של אמוטו ועד לפרשנויות של פיזיקת הקוונטים, מאתגרים את הבנתנו את התודעה והמציאות. בעוד שהם שנויים במחלוקת ואינם מקובלים באופן עולמי בחוגים מדעיים, מושגים אלה ממשיכים לעורר מחקר ודיון פילוסופי.

כשאנו מנווטים בצומת של רוחניות, תודעה ופיזיקה, אנו נזכרים בתעלומות העצומות שעדיין מקיפות את קיומנו. בין אם אנחנו באמת יכולים "ליצור את המציאות שלנו" ובין אם לאו. חקר הרעיונות הללו מעודד אותנו לשקול מחדש את כוחן של מחשבותינו ואת טבעו של היקום בו אנו חיים.

חשוב לציין שאמנם התצפיות הללו מסקרנות, אבל הקהילה המדעית התלבטה במתודולוגיה ובשִׁעתוּק של עבודתו של אימוטו. המנגנון המדויק שבאמצעותו מחשבות או כוונות עלולות להשפיע על מולקולות המים נותר לא ידוע ואינו מוסבר על ידי הבנה מדעית קונבנציונלית.

ההשלכות של ניסויים אלה, אם יאומתו, עשויות להיות עמוקות, במיוחד בהתחשב בכך שגוף האדם מורכב מכ -70% מים! זה מצביע על כך שלמחשבות ולכוונות שלנו עשויה להיות השפעה משמעותית יותר על הגוף הפיזי שלנו ממה שהאמינו בעבר.