נספח לפרק ב - הסבר ויזואלי הממחיש את 'תורת המיתרים'.
הצטרפו למוחות מובילים בפיזיקה תיאורטית לסיבוב מערבולת דרך הפיתולים של תורת המיתרים - העבר שלה, העתיד שלה ומה שהיא מספרת לנו על החיפוש אחר התיאוריה הסופית של היקום ואיך זה לוקח אותנו לתובנות באשר לחקר התודעה. הפעילו את הכתוביות בנגן וביחרו את השפה: 'עברית'
פרופ' בריאן גרין מסביר את הרעיון הבסיסי של תורת המיתרים בפחות מ-3 דקות. הכרה של תורה זו תספק תובנה עמוקה באשר לחקר התודעה.
לפני 35 שנה תורת המיתרים כבשה את הפיזיקה בסערה, והבטיחה את התיאוריה המאוחדת הנחשקת של כוחות הטבע שאיינשטיין חיפש בנחישות אך מעולם לא מצא.
אם תורת המיתרים נכונה, אז המציאות הרבה יותר מורכבת ממה שאנחנו תופסים. תאוריה זו מציעה שאבני הבניין של הקיום אינם חלקיקים מוצקים, אלא מחרוזות רוטטות של אנרגיה טהורה - שזורות את מרקם המרחב-זמן.
כל רטט מקביל לחלקיק אחר, כלומר היקום כולו הוא סימפוניה של תדרים.
מדע פוגש חוכמה עתיקה
זה מתיישר עם תורות רוחניות עתיקות, המתארות את המציאות כאנרגיה בתנועה. אם קיימים מספר מימדים, כפי שתורת המיתרים מנבאת, אז התודעה עשויה להתעלות מעל הפיזי, תוך אינטראקציה עם ממלכות בלתי נראים. הזמן והמרחב יכולים להיות נזילים, לפתוח פורטלים למציאות מקבילה ולאפשרויות אינסופיות.
מסתבכת בריקוד הקוסמי
אם התיאוריה הזו נכונה, אז אנחנו לא נפרדים מהיקום - אנחנו שזורים לתוך הריקוד ההרמוני שלו. החיבור ההדדי של כל הדברים הופך לבלתי ניתן להכחשה, חושף שעצם קיומנו הוא חוט ברשת האינסופית של הבריאה.
בעשורים שחלפו, 'תורת המיתרים' הביאה אוסף של אפשרויות מעוררות תודעה לתוך הלקסיקון של החשיבה המרכזית - מימדים נוספים אפשריים של חלל, עולמות הולוגרפיים ויקומים רבים. חלק מהחוקרים רואים בהתפתחויות הללו כתסמינים של תורת המיתרים שאיבדה את דרכה. אחרים טוענים שתורת המיתרים, על אף שהיא עדיין בשדה המחקר, חושפת בפנינו איכויות חדשות ומדהימות של המציאות.
ברבדים העמוקים ביותר של המציאות, ייתכן שהיקום אינו מורכב מחלקיקים דמויי נקודה אלא ממיתרים קטנים בצורה בלתי נתפסת ורוטטת. רעיון רדיקלי זה, המכונה 'תורת המיתרים', מציע שכל הכוחות היסודיים, כולל כוח הכבידה, מאוחדים במסגרת אחת, מה שעשוי לפתור את הקונפליקט הממושך בין מכניקת הקוונטים ותורת היחסות הכללית.
המיתרים הזעירים הללו מתנודדים בתבניות שונות, בדומה לתווים מוזיקליים בכינור, כאשר כל רטט מתאים לחלקיק אחר. בהשקפה זו, אלקטרונים, קווארקים ואפילו נושאי כוח כמו פוטונים מופיעים כאופנים שונים של רטט מיתר.
אבל כדי שהמתמטיקה תעבוד, תורת המיתרים דורשת משהו יוצא דופן: מימדים נוספים מעבר לשלושת המימדים המוכרים של מרחב ואחד של זמן. מימדים נסתרים אלה יכולים לעצב את המאפיינים הבסיסיים של היקום שלנו בדרכים שטרם הבנו במלואן.
בעוד שראיות ניסיוניות נותרו חמקמקות, תורת המיתרים ממשיכה לעורר השראה לפיסיקאים על ידי מתן חזון עוצר נשימה, כזה שבו המציאות עצמה היא סימפוניה קוסמית גדולה, המתנגנת בקנה מידה הקטנטן ביותר שניתן להעלות על הדעת.
הצטרפו למוחות מובילים בפיזיקה תיאורטית לסיבוב מערבולת דרך הפיתולים של תורת המיתרים - העבר שלה, העתיד שלה ומה שהיא מספרת לנו על החיפוש אחר התיאוריה הסופית של היקום ואיך זה לוקח אותנו לתובנות באשר לחקר התודעה.
הנה כאן ההרצאה המפורטת של פרופ' בריאן - 19 דקות. הפעילו כתוביות לעברית: