פרק ז - משולש פנרוז - האשליה של המציאות

מה זה משולש פנרוז? זהו ציור של משולש בלתי אפשרי, משהו שנראה אפשרי כשמסתכלים עליו בצורה דו-ממדית, אבל לא יכול להתקיים במציאות התלת-ממדית. המוח מפרש את הקווים והזוויות בצורה שגויה, כאילו זה אובייקט תלת-ממדי, אבל זה בלתי אפשרי מבחינה פיזיקלית.

פרק ז - משולש פנרוז - האשליה של המציאות

משולש פנרוז - האשליה של המציאות

מה זה משולש פנרוז?
זהו ציור של משולש בלתי אפשרי, משהו שנראה אפשרי כשמסתכלים עליו בצורה דו-ממדית, אבל לא יכול להתקיים במציאות התלת-ממדית. המוח מפרש את הקווים והזוויות בצורה שגויה, כאילו זה אובייקט תלת-ממדי, אבל זה בלתי אפשרי מבחינה פיזיקלית.

השאלה היא איך התופעה הזו קשורה לתפיסת המציאות שלנו. האם זה מראה שהמציאות שאנחנו תופסים היא לא יותר מאשר אשליה? האם יש כאן לקח לגבי האופן שבו התודעה מפרשת מידע?

ראשית, צריך להבין איך המוח מעבד מידע ויזואלי. המוח מקבל מידע דו-ממדי מהעין ומנסה ליצור ממנו תמונה תלת-ממדית. לפעמים יש שגיאות בפרשנות, כמו במקרה של משולש פנרוז. זה עשוי להעיד על כך שהמציאות שאנחנו חווים היא פרשנות של המוח, לא בהכרח השתקפות מדויקת של העולם כפי שהוא באמת.

אולי יש כאן קשר לפילוסופיה של התפיסה, כמו הרעיון של הפילוסוף קאנט על הָנֹומֶנָה ו-פֵנוֹמֵנָה. הנומנה - היא הדבר כשלעצמו, שאיננו יכולים לתפוס ישירות, ופנומנה - היא הדבר כפי שהוא מופיע בתודעתנו.

משולש פנרוז יכול להיות דוגמה לאופן שבו הפנומנה מטעה אותנו, כי אנחנו לא רואים את הדבר כשלעצמו, אלא את הפרשנות הסובייקטיבית שלו.

האשליה של המציאות - האם משולש פנרוז יכול להיות מטאפורה לכך שהמציאות שאנו חווים היא אשליה, והאמת האמיתית נסתרת מאיתנו?

צריך גם לחשוב על מחקרים פסיכולוגיים על תפיסה חזותית. איך המוח ממלא פערים ומפרש מידע חלקי. למשל, אשליות אופטיות אחרות כמו משקפיים של נאון או אשליות תנועה. כל אלה מראים שהתפיסה שלנו אינה פסיבית, אלא פעילה, והמוח בונה את המציאות מתוך הנתונים החושיים.

אם המוח יכול להונות את עצמו עם אשליה פשוטה כמו משולש פנרוז, ייתכן שכל החוויה האנושית שלנו היא בעצם סימולציה מורכבת. כלומר, ייתכן שאנו חיים בעולם של קודים ופרשנויות, הקרנות הולוגרמיות, ולא של עצמים מוחשיים.

אם כך, האם ניתן להסיק שהמציאות שאנו חווים היא בנייה פעילה של התודעה, ולא השתקפות ישירה של העולם החיצון? זה יכול להביא לתובנות לגבי אופי המציאות עצמה, ואולי אפילו לשאלות על מהי מציאות באמת, אם התודעה שלנו משפיעה עליה כל כך.

אולי גם יש כאן השלכות על תחומים כמו מציאות מדומה או פילוסופיה של הנפש?!

אם המוח יכול להטעות אותנו עם אשליות אופטיות, האם ייתכן שכל המציאות שלנו היא סוג של אשליה מתוחכמת יותר?
אבל צריך להיות זהיר עם ההשלכות האלה. רק כי יש אשליות אופטיות מסוימות, לא בהכרח אומר שהכל אשליה. אבל זה בהחלט מערער את הביטחון שלנו בתפיסה החושית כמדויקת ואמינה.

משולש פנרוז מדגים איך התודעה מפרשת מידע בצורה שעלולה להיות שגויה, מה שמעלה שאלות לגבי הטבע של המציאות כפי שאנו תופסים אותה. זה יכול לקשר לתפיסות במטאפיזיקה על אשליה מול מציאות, ועל תפקיד התודעה בעיצוב החוויה שלנו.